Powerpuffen

2-barnsmamma som lever för de små ögonblicken. Älskar trädgård, mat och vin.

KÖP INTE SKÖLJMEDEL och fler miljötips

Kategori: Allmänt, Klimat, Miljö

Folk lägger ansvaret för minskade utsläpp på andra, ständigt på andra. Få inser att det är våra shoppingvanor som kan göra stor skillnad. Tänk att bara halvera vår shopping, det skulle innebära mer pengar på bankkontot, färre transporter, mindre utsläpp från fabriker, mindre råvara som förädlas, minskad energiåtgång och minskad vattenåtgång. Alla väntar på att politikerna ska göra något. Men gör de något själva? Ja, vad gör just du?
 
Jag ska berätta vad jag gör. Små, små saker kan betyda något om vi är många som gör något!
 
-Shoppar inget onödigt. Inga impulsköp för att skapa stilleben och sånt. 
-Tvättar håret 2 gånger i veckan istället för 4-7 som tidigare. 
-Åker inte flera mil bara för att köpa något litet, typ blommor eller lite mat. 
-Har golvvärmen på behaglig värme istället för varmt. 
-Äter inte kött.
-Tvättar effektivt, dvs fyllda maskiner och ofta i 30 grader. 
-Byter sängkläder efter ca 10-12 dagar (tidgare var det en gång i veckan).
-Använder inte sköljmedel. (Tänk vad onödigt det är, dessutom belastar det vattenreningen. Och om inget sköljmdel skulle säljas så skulle det spara flera lastbilstransporter per år. KÖP INTE SKÖLJMEDEL!). 
-Lägger undan kläder jag använt en dag för att använda dem efter några dagar igen. Tvättar alltså inte rena kläder.
-Köper inte saker till barnen förutom till födelsedag och jul. Med väldigt,väldigt få undantag, och då om det är semester eller så. Och då blir det något litet, väldigt litet. 
-Sorterar så att allt som kan återvinnas, verkligen återvinns. 
-Lämnar kläder till loppis eller återvinning. Klädproduktionen är oerhört energikrävande. Bomull är en stor klimatbov. Om alla gav söndriga kläder till återvinning skulle det bespara planeten en massa utsläpp. 
-Åker inte på aktiviteter varje helg. Det finna saker att göra hemma, som att gå till lekplatsen eller spela spel. Tyvärr åker de flesta iväg så fort de känner att de har några timmar över, och slösar fossila bränslen som skyndar på jordens uppvärmning. 
 
 
 
 
 

Gud?

Kategori: Allmänt

Gud, jag trodde att du fanns. Ber till dig ibland, ber om saker och sådär. Har överseende med att du inte hinner med allt i hela världen. Jag börjar tvivla på att du finns. Du missar nämligen för mycket, för att få kallas kompetent för ditt jobb. Barnen i Syrien, i Sudan... vad tänker du då? Om du inte kan hjälpa dem, hur ska du då hinna med mig? Hur ska du höra mig? Kan du lämna över jobbet åt en mer kompetent Gud? Finns det någon som kan ta över? Är det någon idé att jag ber? Jag känner mig plötsligt så ensam. Jag vet inte om jag längre tror. 

Yoga och sånt

Kategori: Allmänt, Träning, Yoga

Jag är här. Jag är här... Ska börja blogga oftare, jag behöver det. Och jag måste strukturera upp min vardag. Har deppat ihop totalt den senaste månaden pga att jag haft ont i armen och inte kunnat träna. Har ätit desto mer och väger nog nu mer än någonsin. Nu ska jag börja ta mig tid att göra yoga. Jag ska fixa i ordning gästrummet och se om det känns bra att yoga där. Annars tar jag allrummet på ovanvånongen som jag gjort tidigare. Där är stort och bra och bra atmosfär för yoga. 
 
En rolig grej från när jag var 13-14, innan jag visste att Yoga fanns. Jag gjorde faktiskt "Yoga" i mitt rum, hade en tanke om en sorts träning för att kontrollera kroppen och få ro. Ja, det var nog mest det där med att få ro i själen och ha det som någon sorts meditation i min känslomässigt jobbiga vardag. Jag "hittade på" övningar liknande de som finns i Yoga. Drack mitt gröna té och Yogade... 20 år sedan alltså. Fy vad tiden går. 
 
En nackdel med att bo i Bushen är att man har så långt till alla aktiviteter. Och eftersom jag är miljövän som ogärna tar bilen så utebllir aktiviteterna. Jag skulle vilja gå på Yoga och pilates. Men jag tar You Tube till hjälp och står hemma istället. Under min sista graviditet gjorde jag regelbundet GravidYoga. Det var skönt! Kan jag rekommendera alla gravidisar att göra. Sök "gravidyoga" eller "pregnancy yoga" på You Tube.